cibusfood.blogg.se

Tjäna! Vi testar lite gott käk och dricker några schyssta biror! Välkommen och få lite trevliga tips för att krydda vardagen.

Egg's Benedict

Publicerad 2013-08-09 15:50:00 i Allmänt

Till brunch, denna soliga fredag beslöt vi oss för tillaga en klassisk amerikansk rätt. Egg's Benedict sägs härstamma från den pensionerade aktiemäklaren Lemuel Benedict 1894 på hotell Waldorf i New York. Lemuel hoppades på att finna något åt hans rungande baksmälla, och blev erbjuden smörstekt bröd, pocherade ägg, krispigt bacon och en sked med hollandaisesås. Rätten blev snabbt en framgång, med den lilla förändringen att baconet ersattes av en skiva skinka. 
 
 
 
Ingridienser 
Pocherade ägg
  • 1 msk ättikssprit 
  • 1 l vatten
  • 4 st ägg
Blå band hollandaisesås
  • Cayennepeppar
  • Vitpeppar
Dr. Sterns hembakade lantbröd (smörstekt)
 
Serveras med
  • Wernerssons Pizzamix med gouda (ost)
  • Kallt glas mjölk (Skånemejerier, mellanmjölk)

Som ni märker har vi gjort en egen touch på denna fornhistoriska rätt. Vi bytte ut skinkan mot ost för att få fram en mer krämig karaktär, något som visade sig vara ett lyckat koncept. Vi kryddade även hollandaisesåsen lite extra, med en extra uns cayenne. Självklart skall cayenneintaget kryddas efter smak och tycke.
 
Vi inledde med att koka upp rikligt med vatten, med 1 msk ättikssprit. Var försiktig med ättikan, för mycket av spriten kan förstöra smakupplevelsen. Samtidigt kläcker vi 4 ägg i en bunke, och när vattnet kokar så häller man försiktigt i äggen. Ställ en timer på 3 minuter och låt äggen sjuda varsamt. 
 
Samtidigt förbereder vi med såsen. Vi var lite lata och körde på Blå Bands klassiska pulversås. För att piffa till smaken liten så kryddade vi på med cayenne och vitpeppar. Såsen skötte i princip sig själv, men tänk på att röra om så att såsen inte bränner fast. Hollandaisesåsens tjocka konsistens gör att den lätt bränner fast.
 
Efter 3 minuters kokande så plockade vi upp äggen och lade dem i kallt vatten. Vi drog nu igång en stekpanna och stekte tre skivor bröd i härligt margarin. Det funkar även att rost bröden, men det blir lite saftigare genom att smörsteka brödskivorna. Efter ett eget smak och tycke så kan man avlägsna kanterna, mest för synens skull. 
 
Vi bottnade först med en lätt näve pizzaost, och sedan på med äggen. Sist, en klick hollandaisesås på toppen. Serveras med ett kallt glas mjölk. 
 
Sammanfattning

Hela försöket gjordes lite på chans, och vi var båda skeptiska till konceptet till en början. Lyckligtvis bevisades vi fel och rätten blev en riktig upplevelse. Äggen och den lite kryddiga hollandaisesåsen kompleterade varandra på 
ett smakrikt sätt, och osten på botten gav det hela en krämig touch. Perfekt som en lätt lunch, eller en rejäl frukost. Cirka 15 minuters tillagningstid. 
 
Betyg: 8/10 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela